Podleganie ubezpieczeniu chorobowemu

Podobnie jak w przypadku ubezpieczenia emerytalnego i rentowego, ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych wskazuje podmiotu, które podlegają obowiązkowemu i dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu. W przypadku ubezpieczenia chorobowego lista tych podmiotów jest jednak znacznie krótsza.

Kto podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu chorobowemu?

Obowiązkowemu ubezpieczeniu chorobowemu podlegają:

• pracownicy (z wyłączeniem prokuratorów)
  • członkowie rolniczych spółdzielni produkcyjnych i spółdzielni kółek rolniczych

Osoby te ubezpieczone są obowiązkowo, co oznacza, że nie mogą one uchylić się od obowiązku opłacania składek na ubezpieczenie chorobowe. Objęcie obowiązkowym ubezpieczeniem wyżej wymienionych podmiotów leży w ich interesie. W razie zdarzenia powodującego niezdolność do świadczenia pracy, osobom tym wypłacany jest zasiłek chorobowy, finansowany ze składek opłacanych przez ubezpieczonych.

Pracownik w systemie ubezpieczeń społecznych

Zgodnie z ustawą o systemie ubezpieczeń społecznych, za pracownika uważa się osobę pozostającą w stosunku pracy. Oznacza to, że obowiązkowemu ubezpieczeniu chorobowemu podlegają osoby, których z pracodawca łączy stosunek pracy na podstawie umowy o pracę, niezależnie od tego czy jest to umowa o prace na czas określony, nieokreślony, na okres próbny, na zastępstwo czy na czas wykonywania określonej pracy.

Za pracownika uważa się także osobę wykonującą prace na podstawie umowy agencyjnej, umowy umowy zlecenia lub innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, albo umowy o dzieło, jeżeli umowę taką zawarła z pracodawcą, z którym pozostaje w stosunku pracy, lub jeżeli w ramach takiej umowy wykonuje pracę na rzecz pracodawcy, z którym pozostaje w stosunku pracy. Oznacza to, że w przypadku zawarcia ze swoim pracodawcą dodatkowej umowy, np. umowy zlecenia czy umowy o dzieło, wynagrodzenie wypłacane w wykonaniu tych umów podlegać będzie tzw. ozusowaniu, czyli zostanie obniżone o obowiązkową składkę na ubezpieczenie zdrowotne.

Członek rolniczej spółdzielni produkcyjnej i spółdzielni kółek rolniczych

Za członka rolniczej spółdzielni produkcyjnej lub spółdzielni kółek rolniczych, podlegającego obowiązkowemu ubezpieczeniu chorobowemu traktuje się członka, który wykonuje pracę na rzecz spółdzielni na innej podstawie niż stosunek pracy lub wytwarza na jej rzecz produkty rolne w prowadzonym przez siebie gospodarstwie.

Podobnie jak członka spółdzielni, w celach ubezpieczeniowych, traktuje się inne osoby, które wykonują pracę w spółdzielni lub w gospodarstwie rolnym spółdzielni na innej podstawie niż stosunek pracy, nie będące jej członkami i wynagradzane według zasad obowiązujących członków spółdzielni, w tym kandydatów na członka spółdzielni.

Dobrowolne ubezpieczenie chorobowe

Na zasadzie dobrowolności, ubezpieczeniu chorobowemu podlegają następujące podmioty objęte obowiązkowym ubezpieczeniem emerytalnym i rentowym:

• osoby wykonujące pracę nakładczą,
  • osoby wykonujące pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia oraz osoby z nimi współpracujące,
  • osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą oraz osoby z nimi współpracujące,
  • osoby wykonujące odpłatnie pracę, na podstawie skierowania do pracy, w czasie odbywania kary pozbawienia wolności lub tymczasowego aresztowania,
  • duchowni.

Należy pamiętać, że nie podlegają obowiązkowemu ubezpieczeniu emerytalnemu i rentowemu, a co się z tym wiąże, także dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu osoby wykonujące pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia oraz osoby z nimi współpracujące będące uczniami gimnazjów, szkół ponadgimnazjalnych, szkół ponadpodstawowych lub studentami, do ukończenia 26 lat. Tak więc nawet wówczas, gdy osoby te zgłoszą swój wniosek o objęcie ich ubezpieczeniem emerytalnym i rentowym, nie będą w żadnym wypadku – nawet na swój wniosek – objęte ubezpieczeniem chorobowym.

Podstawa prawna:

• Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. 1998 r., Nr 137, poz. 887 ze zmianami)

Michał Włodarczyk

Radca Prawny

Zajmuje się sprawami osób fizycznych jak również przedsiębiorców. Posiada rozległe doświadczenie w poradnictwie w sprawach życiowych osób fizycznych jak również profesjonalnych problemów prawnych przedsiębiorców. Bazując na swoim doświadczeniu skutecznie doradza w sprawach osób fizycznych jak i przedsiębiorców zawsze dbając o praktyczną stronę problemów prawnych z jakimi zwracają się do niego jego klienci.

Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne

Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?

Masz inne pytanie do prawnika?